Är truckerkepsen odödlig?

Trots att grabbarna i hiphopduon Snook i låten Mister Cool försökte uppmana sin publik att ta av sig sin truckerkeps så har kepsarna ännu inte åkt av. Kepsen har fått sitt namn då den ofta användes av amerikanska lastbilschafförer förr i tiden. Anledningen till att lastbilschafförer hade kepsarna var att de började produceras som reklam för fordonsmärken och jordbruksmärken under 70- och 80-talet. Dessa kepsar delades flitigt ut bland fordonsfanatiker där inte överraskande många lastbilschafförer tillhörde. Billiga att producera, blev de också kända som "feed hats" eller "gimme hats."

Truckerkepsen har gått genom många faser sedan dess och hade lbland annat ett rejält uppsving i trend under början av 2000-talet. Då kunde man se kepsarna på alltifrån marknader till märkesbutiker för ungdomar.

Det som gör att kepsen är uppskattad och användbar är bland annat att kepsarnas designer ofta gör dom väldigt tryckvänliga. Den stora och breda ytan som kepsens frontpanel utgörs av gör att man enkelt kan få ut stora tydliga logotyper eller roliga texter på kepsarna.

Vad skiljer Truckerkepsen från andra kepsar?

Det som främst gör att man känner igen kepsen är nättyget som större delen av kepsen består av och då främst baktill. Så till skillnad från till exempel reglerbara-kepsar som är helt täckta i tyg så har truckerkepsen oftast bara en frontpanel i tyg och i övrigt ett nät. Nätet ger en riktigt skön konditionering mot huvudet och hindrar från att svett och annat ska stängas inne mot huvudet.

Det är inte heller ovanligt att truckerkepsar tillverkas med stora logotyper framtill eller till och med roliga texter. Det var ju trots allt som reklampryl som kepsen fick sitt stora genombrott.

Kepsen tillverkas både med böjd och platt skärm, men kepsarna går ofta att justera i storlek baktill precis som snapback-kepsar.

Truckerkepsen blir fashion

I början av 2000-talet blev truckerkepsen en mainstream-modetrend, främst bland amerikanska ungdomar i förorten associerade med hip-hop, pop-punk och skater-underkulturer. Detta kom med en känsla av ironi på grund av hattens landsbygds-förankring och vanligtvis äldre demografiska användarkrets. Den har ofta varit känt av kändisar; särskilt musikern Pharrell Williams och skådespelaren Ashton Kutcher som hjälpte till att göra kepsen fashionabel och accepterad. I en intervju 2008 med tidningen Fashion Rocks hävdade sångaren Justin Timberlake att, medan Kutcher har citerats för att popularisera truckerkpsen, hade Timberlake använt kepsen redan sedan sjuttonårsåldern.

Under presidentvalet 2016 populariserade Donald Trump en röd truckerkeps med sin slogan "Make America Great Again" bland republikanska partiets supportrar. Trumps motståndare svarade med sina egna truckerkepsar som parodiserade på det ursprungliga meddelandet.

Truckerkepsen förblir odödlig

Idag kan de ses på fashionistas från alla samhällsskikt. De förblir en perfekt giveaway för varumärken, men de har gjorts ännu mer intressanta genom att man lagt till catchy fraser, extrem design och andra pimpade utsmyckningar.
Dagens design begränsar inte broderier och utskrift till enbart frontpanelen och skärmen. Konstruktionerna och utskrifterna kan också ses längs sidorna eller till och med på baksidan. Med en mycket synlig keps som målarduk kan nästan vad som helst placeras på den och ändå ser den bra ut.

 

 

Truckerkeps-trenden visar inga som helst tecken på att minska i popularitet även fast kepsen varit både hatad och älskad i över ett decennium nu.

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Fri frakt över 799 kr | 14 dagars returrätt | 1000+ produkter i lager