Tvätta Keps - Så Här Gör Du (Tips & Råd Vid Keps-tvätt)

Då och då behöver även kepsen få sig en rengöring, precis som alla andra plagg man tycker om och använder varje dag. Som tur är finns det flera metoder för att få favoritkepsen ren och fin igen. Vi har här samlat våra bästa tips för hur du effektivast rengör och tvättar kepsar utan att riskera att passformen försvinner.

Kepsen är ett fantastiskt trendplagg som kan användas till många tillfällen. Kanske har du en baseballkeps på dig på gymmet, en Dad Hat på shoppingrundan, en Bucket-hat till höstkappan eller en Trucker-keps på klubben. Oavsett vilken typ av keps som är din favorit så är förutsättningarna när det kommer till att tvätta den desamma.

Hur tvättar man en keps bäst? Det gäller att få kepsen ren utan att förstöra formen. De flesta kepsar är gjorda i bomullstyg eller nylon, men det finns även kepsar i andra material, som ull eller sammet. Därför kan olika kepsar behöva tvättas på olika sätt. Här ger vi några förslag på hur du tvättar din keps.

Rengöring / Tvättning Av Keps Resultat

TVÄTTA KEPS I TVÄTTMASKIN

Kan man tvätta kepsar i tvättmaskin? Många vill tvätta keps i tvättmaskin – det är ju både smidigt och enkelt! Många kepsar går faktiskt utmärkt att tvätta i tvättmaskinen.

Material på skärm - Det som avgör är vilket material som kepsen är gjord av. De flesta kepsar har en skärm som är gjord av hård eller mjuk plast. Dessa kepsar tål generellt sett att tvättas i tvättmaskin. Är skärmen däremot gjord i hårt pressat papper så ska du undvika att tvätta kepsen i tvättmaskinen. Undersök detta innan du bestämmer dig för vilket sätt du vill tvätta kepsen på.

Material på keps - En annan viktig aspekt är som sagt också vilket material som kepsen är gjord av i övrigt. Bomullsmaterial av olika slag och nylon är ganska tåliga material som oftast kan tvättas i 30° eller 40°. Vi rekommenderar dock att du kör kepsen på ett fintvättsprogram med mindre centrifugering för att minska risken att skärmen tar skada. Om det är möjligt kan du faktiskt undvika centrifugeringen helt.

Tvättmedel - Välj också ett tvättmedel för fintvätt som passar färgerna på kepsen. Fintvättmedel är skonsammare mot tyget och minskar risken för att kepsen blir missfärgad.

TVÄTTA KEPS I DISKMASKIN

En annan lite udda, men väl beprövad metod som fungerar bra är att tvätta keps i diskmaskin. På det här sättet blir det enklare att hålla kepsen i form eftersom den inte snurrar runt inne i diskmaskinen.

1. Sätt skärmen i tallriksstället eller på övre hyllan i diskmaskinen, men tänk då på att inte fylla diskmaskinen med tomatsåsiga skålar samtidigt.

2. Använd ett diskmedel som inte innehåller blekmedel (om inte din keps är ämnad för att vara vit förstås).

3. Ställ in diskmaskinen på ett program med så lågt gradantal som möjligt.

4. När tvättprogrammet är klart behöver du inte vänta på torkningen. Ta istället ut kepsen när sköljningen är klar och låt den dropptorka. Värmen kan annars få kepsen att krympa.

TVÄTTA EN KEPS FÖR HAND

Har du en keps som är gjord av ett mer ömtåligt material, till exempel ull, så är det bäst att du tvättar den för hand. Då kan du skona de ställen som inte är så smutsiga och lägga krutet på att skrubba bort fläckarna. Det är trots allt bättre att ta det säkra före det osäkra. Det finns flera olika sätt att tvätta en keps på för hand:

- Du kan antingen skrubba kepsen ren med mattvätt och sedan torka av den med en fuktig trasa.

- Ett annat sätt är att fylla handfatet med ljummet vatten och lite flytande tvättmedel. Sedan skrubbar du kepsen ren med en disksvamp och sköljer ur tvättmedlet med kallt vatten.

OLIKA METODER FÖR OLIKA TYPER AV FLÄCKAR

Om kepsen inte är genomsmutsig utan bara har enstaka fläckar är det mest effektivt att bara tvätta bort just dem. Hur du ska gå tillväga beror till stor del på vad det är för sorts fläck.

Fettfläckar - Kan du skrubba bort från kepsen med diskmedel och vatten. Skrubba gärna från både undersidan och ovansidan med hjälp av en disksvamp eller tandborste. När fläcken ser ut att vara borta låter du diskmedlet vara kvar och verka i ca 4 timmar. Sedan sköljer du ur diskmedlet ordentligt från kepsen.

Sminkfläckar - Blanda diskmedel och bakpulver till en paste att skrubba försiktigt med på kepsen. Detta fungerar framförallt på rougefläckar. För foundationfläckar ska du agera direkt då det snabbt tränger in och sätter sig i tyget. Börja med att massera in ett kraftfullare schampo eller raklödder i fläcken. Skölj sedan bort det och tvätta kepsen som vanligt. Antingen i tvättmaskin, i diskmaskin eller för hand. Om inte de brunbeiga tonerna går ur kan du även testa att badda med fläcken med sårtvätt. Det har en blekande effekt!

Svettfläckar - Börja med att gnugga in ett kraftfullare schampo eller raklödder i fläcken. Skölj sedan bort fläcken och tvätta kepsen som vanligt. Antingen i tvättmaskin, i diskmaskin eller för hand. Om inte de brunbeiga tonerna går ur kan du även testa att badda med fläcken med sårtvätt.

TORKA KEPS EFTER TVÄTT

För att kepsen ska bibehålla sin snygga form är det bäst att låta den dropptorka. Undvik torktumlare och torkskåp då det kan skada plasten i skärmen och göra så att kepsen tappar formen. Försök gärna att “bulla upp” kepsen som om den satt på ett huvud under tiden som den torkar. På så sätt minskar risken att tyget blir insjunket.

Det finns faktiskt olika torkställningar för keps som man kan köpa, men känns det som överkurs rekommenderar vi att du istället stoppar tidningspapper i den. För att undvika att tidningspappret färgar av sig kan du lägga det i en svart mössa eller i ett örngott som du kanske inte är så rädd om.

Har du några andra effektiva metoder för hur du själv tvättar din keps? Kommentera gärna nedan i kommentarsfältet.

20 kommentarer

Hej Sofie!

Tack för din kommentar.

Det kan bero på tidigare smuts som nu blivit mera synlig. Du kan testa att gnugga bort de vita ränderna med hjälp av en mjuk, ny tandborste samt ljummet vatten.

Torka sedan fläcken efteråt med en hårfön för en “jämn” torkning.

Hoppas detta hjälper!

//Nicklas

HATWRLD (NICKLAS) maj 31, 2021

Hej! Tack för bra info. Anledningen till att jag letar info om att tvätta kepsar är för att jag tog lite kallt vatten på min svarta bommulskeps med pappskärm. Jag hade spillt cola zero på den. Jag lämnade skärmen torr. När kepsen torkat fick jag se att det blivit nästan som ett vitt batik mönster på den. Hur kan det ha blivit så? Jag hade ju bara lite vatten på den. Kan jag få bort de vita vågränderna på nåt sätt?

Sofie maj 31, 2021

Väldigt bra guide. Kan ni även göra en guide för hur man tvättar mössor?

Maria Sonnius april 20, 2021

Riktigt bra tvättguide för kepsar!

Martti Hermansson april 20, 2021

Stort tack. Kepsen blev som ny!

Parre april 18, 2021

Tack för denna guide Hatwrld!

Jovan N oktober 27, 2020

Klockrent inlägg.

Johanna Batra oktober 10, 2020

Hej Tobias!

Tack för din fråga.

Det skall gå bra att tvätta kepsen om du kör programmet “findisk, vinglas, ömtålig disk eller dylik”. Du skall ha så långt gradantal det bara är möjligt.

Ett tips är placera kepsen i facket för glas och i en tom maskin.

Givetvis är det inte alltid garanterat att kepsen inte får en lätt tvättad look även fast man varit försiktigt och använt ett diskmedel utan blekmedel.

Lycka till!

//Nicklas

HATWRLD (NICKLAS) augusti 18, 2020

Hur ska jag tvätta min keps om den visar att man inte kan tvätta den i maskin eller handtvätta den går det att tvätta den i diskmaskinen då?

Tobias augusti 18, 2020

Denna guide räddade min gamla golf-keps..

Marttisson juli 01, 2020

Grym guide. Tvättade precis min keps efter er guide och den blev som sprillans ny! (Y)

Perra04 juni 02, 2020

Tack för matnyttig information. Man kan också använda sig av en tandborste och försiktigt ta bort fläcken, om fläcken är liten d.v.s. Ha det fint.

Petra maj 24, 2020

Blev väldigt lyckat när jag tvättade min gamla snapback i diskmaskinen tack vare er guide! :)

Derra Härg maj 20, 2020

Guld är denna information. Tack HATWRLD :)

Ulf Eira maj 11, 2020

Bra information. Tack. Kepsen blev som ny tack vare er!

Michelle maj 11, 2020

Kan Verkligen tipsa om att tvätta kepsen i diskmaskinen. Det har alltid funkat bra för mig. Riktigt bra guide ni slängt ihop.

Onur Termiz maj 04, 2020

Tack för en riktigt användbar guide på hur man tvättar kepsen! :)

Mohammed april 22, 2020

Bra tips. Skall testas (Y)

Petar Omerovic mars 17, 2020

Hej Kalle.

Tack för din kommentar.

Det enklaste sättet att veta om man har en pressad skärm eller en skärm av plast är att böja lite lätt på skärmen. Är skärmen tillverkad av plast kan man oftast känna det eftersom den är mycket mera robust.

Till att börja med, titta på den lilla taggen (vanligtvis på innerkanten) som berättar allt om vad din keps är gjord av och vad tillverkarens instruktioner är för att tvätta kepsen.

Man kan även knäppa lätt med fingrarna på skärmen. Om ljudet är dovt och mjukt i lätet är den antagligen pressad. En skärm tillverkad av plast har ett mera klingande och klarare ljud.

//Nicklas

HATWRLD (Nicklas) februari 04, 2020

Tjena, hur vet jag om jag har en pressad eller plast skärm?? // Kalle

Kalle eriksson februari 04, 2020

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Fri frakt över 799 kr | 14 dagars returrätt | 1000+ produkter i lager